fbpx

juli 24

Groenadvies

Er zijn mensen die het zonde vinden dat de Boommm onder het groen verdwijnt. Als ontwerper zie ik dat natuurlijk als een groot compliment, maar het grid van dit model is juist ideaal voor het geleiden van klimplanten en bloemen. Deze klimplanten kunnen Boommm meer variatie geven in volume, kleur én geur! Wist u dat 75% van onze emoties worden bepaald door geur? Gebruik deze extra beleving voor uw lokatie. Kies bijvoorbeeld voor Klimbes, Kamperfoelie of Blauwe Regen; en combineer deze met de altijd groene Hedera. Zo ruikt uw straat, plein of terras heerlijk in de lange zomeravonden. Afhankelijk van het beheer kan er gekozen worden voor een transparant uiterlijk of een stevig groenpakket. De aantallen en de richting van plaatsing van Boommm maken diverse kwaliteitsbeelden mogelijk. Hier ons advies.

Hedera (Klimop) in Boommm

Klimop is een prachtige groene groeier. In korte tijd kan deze prachtige klimmer Boommm bedekken. Over het algemeen is klimop een zeer gemakkelijke plant die niet veel eisen stelt en kan zowel binnen als buiten worden toegepast. Afhankelijk van het beheer kan er gekozen worden voor een transparant uiterlijk of een stevig groenpakket. Het hele jaar door.

Planten


Hedera/klimop kan het gehele jaar aangeplant worden. De enige beperking is wanneer er vorst in de grond zit, dan is het niet mogelijk. Het voorjaar en de herfst zijn de meest geschikte jaargetijden voor het planten van klimop. 


De herfst heeft als voordeel dat planten vastgroeien in de nieuwe aarde en zo beter voorbereid zijn op de aankomende zomer. Planten in het voorjaar heeft als voordeel dat planten direct gaan groeien, belangrijk hierbij is het om voldoende water te geven. De wortels zijn nog niet in de omliggende grond vastgegroeid en kunnen daardoor verdrogen.Verzorging

Hedera is geen moeilijke plant, maar zorg voor een goed gedraineerde bodem, het water mag niet blijven staan. Groeien zowel in schaduw als in de zon. De grond mag niet te zuur zijn en klei en leemgrond kan men verbeteren door compost toe te voegen. Grond met puin is ook zeer geschikt door zijn losse structuur.Bijzonderheden

Klimop is een geslacht van de familie araliaceae die staat voor vriendschap en trouw. Het zijn houtachtige wintergroene struiken die met behulp van hechtwortels kunnen klimmen en kruipen, zowel aan een muur als tegen een Boommm. Deze plant kan zo’n honderd jaar oud worden!

Akebia quinata (Klimbes)

in Boommm

Heerlijk geurend! Een zeer snelgroeiende klimplant met elegant en een beetje leerachtig blauwgroen blad. De paarsroze bloemen verschijnen in groepen, zijn opvallend en verspreiden een geur die aan vanille doet denken.Planten


Zorg ervoor dat de kluit van de klimbes goed vochtig is. Zet de struik eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. De klimbes groeit goed in elke voedzame, vochthoudende grond. Verbeter tuingrond met wat compost en tuinmest. Geef deze klimplant een warm en beschut plekje in de volle zon.Akebia quinata is een opvallende klimplant. De twijgen kunnen Boommm prachtig versieren en dragen in de lente de typische bloemen. De twijgen maken geen hechtwortels om zichzelf mee vast te houden. Het is aan te raden de klimbes het eerste jaar wat te helpen bij het klimmen. U kunt de takken vastzetten aan het frame. De beste plek is op het zuiden. Vanwege de sterke groeikracht kan Akebia quinata het best als solitair gebruikt worden.

Verzorging


De Akebia wordt ook wel chocoladewingerd genoemd. Ze hebben voldoende vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Hoewel ze aardig wat droogte kunnen hebben is het raadzaam ze in droge perioden toch wat extra water te geven. Alleen jonge planten zijn gevoelig voor vorst. Gesettelde planten zijn volledig winterhard. Bescherm bij jonge planten de voet van de chocoladewingerd tegen strenge vorst met een laag afgevallen blad of stro en plaats een stromat tegen de opgaande stam. Ook al sterven er enkele takken af, de chocoladewingerd loopt altijd weer uit vanuit de wortels. Geef in het vroege voorjaar een mulchlaag van compost en tuinmest.


De chocoladewingerd bloeit op oud hout dus na de bloei kan de plant gesnoeid worden. Hierbij kan men sterk terugsnoeien op een 'geraamte' van oudere gesteltakken. De plant groeit hard. Snoeien is dus nodig om een grote warrige takkenbos te voorkomen.Bijzonderheden

Deze exotische, rijkbloeiende klimmer steelt met zijn grote heerlijk naar vanille geurende, paarsroze bloemen de show in de voorjaar. Er zijn vrouwelijke en mannelijke bloemen aan één tros. De bloemen kunnen wat diversiteit vertonen: sommige planten hebben zeer donkerpaarse bloemen, bijna chocoladebruin. Vandaar de naam chocoladewingerd.
De takken vormen geen hechtwortels en moeten dus geleid worden. De leerachtige bladeren zijn handvormig samengesteld waarbij de 5 deelbladeren een prachtige paarse rand hebben. Bijzonder decoratief! Het vijftallige zit in de naam: quinata betekent 'telkens vijf'.

Clematis (Special!)

In Boommm

Deze winterharde clematis mix bestaat uit een fraaie mengeling van de soorten: 'Nelly Moser', 'Multi Blue' (dubbelbloemig), 'Jackmanii' en 'Ville de Lyon'. Geen enkele klimplant bloeit zo intensief als de clematis. De bontgekleurde bloemen geven Boommm een fleurig aanzien. Ze kunnen zo'n 2 tot 3 meter hoog worden.Planten


Zorg dat voor het planten de kluiten goed vochtig zijn. Zet de klimplanten eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van de clematis op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten de clematissen direct water. De clematissen groeien goed in voedzame tuingrond waar compost door gemengd is. Geef deze klimmer een plekje in de volle zon of halfschaduw.Verzorging


De clematis wordt ook wel bosrank genoemd en heeft een hekel aan droge grond, geef daarom in droge perioden extra water. U houdt de voet koel en vochtig door een laag struikje voor de clematissen te planten. Ook een mulchlaag van compost vermengd met tuinmest wordt op prijs gesteld. De clematis groeit prima tegen Boommm. Help de planten wel een beetje bij het klimmen door de jonge twijgen vast te zetten aan het frame.
Clematissen worden in drie snoeigroepen onderverdeeld. Voor de hiergenoemde clematissen geldt het volgende: Clematis 'Nelly Moser' en de dubbelbloemige Clematis 'Multi Blue' behoren tot snoeigroep 2: Snoeien is niet noodzakelijk. Verwijder echter wel de dode en beschadigde twijgen begin maart. Uitgebloeide bloemen kunt u in de zomer wegknippen. Clematis 'Ville de Lyon' en Clematis 'Jackmanii' behoren tot snoeigroep 3: Snoeien is normaal noodzakelijk voor een uitbundige bloei. Alleen C. 'Ville de Lyon' houdt er niet zo van. Eind februari of begin maart is het daarom beter om de helft van de takken terug te snoeien tot op 2 sterke knoppen, ipv. alle takken. Bij Clematis 'Jackmanii' mogen alle takken teruggesnoeid worden tot op 2 sterke knoppen. Uitgebloeide bloemen kunt u in de herfst wegknippen.


Bijzonderheden


Clematis 'Nelly Moser' heeft prachtige, witroze bloemen die wat kunnen verbleken in de zon. Deze is vroegbloeiend. Deze clematis wordt wel gerekend tot de Patens Groep.

Clematis 'Multi Blue' is dubbelbloemig met blauwpaarse bloemen met een groot groen-geel-blauw hart. De tweede bloei in de zomer is met enkelvoudige bloemen, wel met groot gevuld hart. Deze clematis wordt wel gerekend tot de Patens Groep.

Clematis ‘Ville de Lyon’ heeft prachtige grote bloemen van een karmijnrode kleur waarbij de randen een donkerdere tint van deze kleur hebben. Het hart is geel. Deze clematis wordt wel gerekend tot de Patens Groep. 


Clematis 'Jackmanii' vormt opvallend grote paarsblauwe bloemen op lange stelen en heeft ook grote bladeren. Het hart is geel van de bloem. Een populair soort die gemakkelijk groeit en bloeit.

Jasminum Nudiflorum (Winterjasmijn)Een klimmer die midden in de winter bloeit! De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een fantastische klimplant die midden in de winter bloeit! Ook als het vriest en er volop sneeuw ligt, gaan de takken schuil onder een goudgele bloemenpracht.

Planten

Zet de struik van de winterjasmijn voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Zo wordt de kluit van de winterjasmijn goed vochtig. Maak een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van Jasminum nudiflorum op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten uw winterjasmijn direct water. De winterjasmijn stelt weinig eisen en groeit goed in normale tuingrond. Geef de struik een plekje in de volle zon of de halfschaduw.De lange, soepele takken van Jasminum nudiflorum zijn heel geschikt om langs Boommm te leiden. De twijgen kunnen zichzelf niet vasthouden en moeten dus wel aangebonden worden. Alternatief is de takken tussen andere klimplanten door te laten groeien, zoals bijvoorbeeld klimop. Een noordmuur of oostmuur is een geschikte plek.Verzorging

De winterjasmijn is een sterke heester die weinig zorg nodig heeft. Geef wel extra water in droge perioden. Groeit deze leiplant dicht bij een gevel? Bedenk dan dat het hier vaak erg droog is! Geef aan het eind van de winter wat tuinmest. Sterk snoeien is zeker niet nodig. U kunt te lange twijgen direct na de bloei wel terugknippen. Zo blijft Jasminum nudiflorum goed in model.

Bijzonderheden


De schattige gele bloempjes verschijnen in de winter, voordat het blad uitloopt aan de 'naakte' takken. Daarom wordt deze gele jasmijn ook wel naaktbloeiende jasmijn genoemd. De bloemen zijn zelfs tegen vorst en sneeuw bestand. Een echte winterbloeier dus. De takken blijven de hele winter groen. U kunt de takken ook binnen op de vaas zetten als de bloemknopjes zich bijna openen.

Lathyrus Latifolius (Klimmende Pronk-erwt)Winterhard en langbloeiend! De klimmende pronkerwt is winterhard en langbloeiend. Er verschijnen steeds weer nieuwe bloemen aan de lange stelen. Hoe meer bloemen geplukt worden, hoe meer er zullen groeien. 
De klimmende pronkerwt is zeer geschikt om hekwerken mee te laten begroeien, dus ook de Boommm.Planten


Zet de klimmende pronkerwt eerst in een emmer lauwwarm water. Zo wordt de kluit van Lathyrus latifolius goed vochtig. Maak een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van de klimmende pronkerwt op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de wortelkluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten Lathyrus latifolius direct water. De klimmende pronkerwt groeit goed in losse, voedzame grond. Verbeter uw grond door er wat compost doorheen te mengen. Geef deze klimplant een plekje in de volle zon of halfschaduw.

De pronkerwt maakt kleine rankjes, waar hij zichzelf mee vast kan houden. Natuurlijk is er wel steun nodig. Lathyrus latifolius kan ook goed door een struik of een andere klimplant heen groeien.

Verzorging


Lathyrus latifolius is een sterke klimplant die niet zoveel onderhoud nodig heeft. Geef in droge perioden wel extra water. Knip uitgebloeide bloemen en ook de peulen van de klimmende pronkerwt weg om herbloei te bevorderen. Verwen deze klimmer aan het eind van de winter met een mulchlaag van compost en tuinmest. Bescherm Lathyrus latifolius in de winter met afgevallen blad of stro tegen strenge vorst. De stengels van deze vaste plant sterven 's winters af. In het voorjaar verschijnen er weer nieuwe scheuten vanuit de wortels. U kunt de oude stengels dan afknippen.Bijzonderheden


De prachtige lathyrus is een klimmende, vaste plant. Deze meerjarige klimplant wordt daarom ook wel vaste lathyrus genoemd. De bloemen lijken op de bekende eenjarige pronkerwt, ze geuren echter niet. Wel zijn het uitstekende snijbloemen. De stengels zijn niet zo lang. De pronkerwt staat ook prachtig in een charmant boeketje. Lathyrus latifolius kan tot ongeveer 2 meter hoog klimmen.

Lonicera (Kamperfoelie)Kamperfoelie 'Goldflame' (Lonicera periclymenum) is een sterke klimplant die het werkelijk overal doet. De bloemen verspreiden een heerlijke geur. De geur wordt 's avonds nog sterker om nachtvlinders aan te trekken. Kamperfoelie is bijzonder snelgroeiend.

Planten


Graaf voor Lonicera periclymenum 'Goldflame' een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zorg ervoor dat de kluit van de kamperfoelie goed vochtig is. Zet de kamperfoelie struik voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Plaats de kluit dan op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef Lonicera na het planten direct water. De kamperfoelie groeit goed in vruchtbare, humusrijke grond. Verbeter grond met compost en wat tuinmest. Geef de kamperfoelie een plekje in de volle zon of de halfschaduw.De kamperfoelie heeft soepele takken die zich overal omheen slingeren. Deze klimplant groeit van nature langs de bosrand en gebruikt dan bomen en struiken als klimsteun. Anderzijds kan Lonicera periclymenum ook goed langs Boommm omhoog groeien. Een gladde wand is niet zo geschikt voor de kamperfoelie. Lonicera periclymenum 'Goldflame' is fraai te combineren met vaste Lathyrus latifolius en bosrank (Clematis).Verzorging


Lonicera periclymenum groeit met zijn 'hoofd' graag in de zon. Voor een goede groei is het echter beter dat de wortels koel blijven. De grond mag niet uitdrogen, geef uw kamperfoelie daarom in droge perioden extra water. Verwen deze klimmende kamperfoelie 's winters met een mulchlaag van compost en wat tuinmest. Sterke snoei wordt niet zo goed verdragen. U kunt wel de takken in maart wat uitdunnen om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Na de bloei licht terugsnoeien.Bijzonderheden


De wilde Lonicera periclymenum kunt u nog tegenkomen in bossen. Het is een geurige slingerplant. Ook de prachtig gevormde bloemen van de tuinvorm Lonicera periclymenum verspreiden een heerlijke geur. Plant dus zeker een kamperfoelie bij uw voordeur! Let op: Soms verschijnen er na de bloei rode giftige besjes.

Parthenocissus Tricuspidata (Wilde wingerd)  Zelfhechtend en een rode herfstkleur! De wilde wingerd is een schitterende, zelfhechtende klimplant met een betoverende rode herfstkleur. Dankzij de sterke hechtwortels groeit de wingerd snel en muurvast tegen Boommm. In de herfst verkleurt het blad helderrood.Planten


Zorg ervoor dat de kluit van Parthenocissus tricuspidata goed vochtig is. Zet de klimplant voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zet de kluit van de Wilde Wingerd op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan.

Geef na het planten de Wilde Wingerd direct water. De Wilde Wingerd stelt weinig eisen en groeit goed in normale tuingrond. Plant u de wingerd vlak bij de gevel? Houd er dan rekening mee dat de grond hier vaak slecht is. Verbeter de grond zonodig met compost of bemeste tuinaarde. Geef deze klimplant een plekje in de volle zon of halfschaduw.

De groeikracht van Parthenocissus tricuspidata is vrij groot. In korte tijd kan deze prachtige klimmer Boommm bedekken. De jonge twijgen maken piepkleine zuignapjes, waarmee de plant zich vasthoudt aan muren en schuttingen. U hoeft de twijgen dus niet aan te binden, de wilde wingerd is zelfhechtend.

Verzorging


De twijgen van Parthenocissus tricuspidata kunt u elk jaar in het voorjaar terugsnoeien. Snoeien wordt zeer goed verdragen. De wilde wingerd zal altijd weer uitlopen. De wilde wingerd houdt zich vast met kleine zuignapjes.
Houd de wilde wingerd daarom weg van uw kozijnen en ander houtwerk. Muren kunt u gewoon laten begroeien met deze prachtige bladplant. Leg elk voorjaar een laagje compost en wat tuinmest rond de voet van de wilde wingerd voor het beste resultaat.Bijzonderheden


Parthenocissus tricuspidata is een echte bladplant. Het blad is verdeeld in drie punten en is glanzend groen. Het blad van de wilde wingerd is het meest opvallend in de herfst: dan krijg het vlammende, gele en oranje tinten. Deze uitbundige klimplant wordt ook wilde wijn genoemd en kan wel tot 6 meter hoog klimmen.Let op: Sterke wortelvorming & bladverlies

Wisteria floribunda (Japanse blauwe regen)25 cm lange bloemtrossen! Japanse blauwe regen (Wisteria floribunda) is een flink groeiende klimheester met lichtgroen, fijngevederd blad. De dubbele bloemen zijn opvallend donkerkleurig en hangen in trossen bijeen. De Japanse blauwe regen behoort tot één van de meest populaire klimplanten. Planten


Maak voor Wisteria floribunda  een ruim plantgat en maak de grond goed los. Zorg ervoor dat de kluit van de blauwe regen goed vochtig is. Zet de struik van de Japanse blauwe regen voor het planten eerst in een emmer lauwwarm water. Plaats de kluit dan op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten uw Wisteria floribunda direct water. De Japanse blauwe regen groeit goed in vruchtbare, humusrijke grond.

Verbeter tuingrond met compost, vooral in de buurt van de gevel. Geef de Wisteria een plekje in de volle zon.

Wisteria floribunda is een slingerplant. De snelgroeiende twijgen slingeren zich overal omheen om houvast te krijgen. Help de jonge plant bij het klimmen door de scheuten te leiden en aan te binden. U kunt deze krachtig groeiende klimplant het best als solitair toepassen. Boommm zorgt voor goede steun aan de hoofdscheut.


Verzorging


Voor een fraaie groeiwijze en een rijke bloei van de Japanse blauwe regen  is het aan te raden enkele lange takken horizontaal te leiden. Wisteria floribunda is een sterke plant, die weinig verzorging nodig heeft. Geef in droge perioden wel extra water. Verwen de plant 's winters met een mulchlaag van compost.

Wisteria floribunda kunt u twee keer per jaar snoeien. Houd enkele lange, horizontaal aangebonden takken aan en snoei in januari of februari alle zijtakjes tot op 2-3 ogen (knopjes) terug. Knip na de bloei in juli alle zijtakken terug tot op 4-5 bladeren. Zo blijft de blauwe regen compact en verschijnen er ook volgend jaar weer volop bloemen.Bijzonderheden


Let op: Sterke wortelvorming & bladverlies (de zaden van de blauwe regen kunnen giftig zijn).
Wisteria floribunda  is een van de mooiste klimplanten. De donkerviolette bloempjes zijn dik gevuld en zitten in lange, sierlijk afhangende trossen. De slingerende twijgen van de blauwe regen hebben veel kracht. Blauwe regen of Wisteria heeft een fijne zoete geur die het ook s'nachts afgeeft, wat deze plant bijzonder geschikt maakt voor de lange zomeravonden...

Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>