fbpx

oktober 22

3 eenvoudige manieren om jouw straat groener te maken

Steeds meer bewoners gaan zelf aan de slag met groen in hun straat. Ook jij kunt een steentje bijdragen aan een groenere buurt! Wil je weten hoe? Dit blog helpt je op weg!

1. Groene erfafscheidingen in de straat

Maak een natuurlijke schutting. Plant een beuken­haag, of gemengde haag van meidoorn, sleedoorn en kornoelje. Of laat je schutting of balkonhek begroeien. Kleine klimplanten kunnen prima vanuit een pot op een balkon groeien. Denk aan kamper­foelie of klimop.

Voorbeelden van hagen in de tuin zijn onder andere de liguster, de berberis, hondsroos, elegantier, vlier, braam, lijsterbes, kardinaalsmuts en de haagbeuk. Een haag biedt ook een gemakkelijke doorgang voor bijvoorbeeld egels. De liguster maakt lekkere bessen voor merels en spreeuwen. Stekelige plantsoorten, zoals de sleedoorn, meidoorn en braam bieden bescherming voor broedende vogels.

Je kan ook kiezen voor 4 à 5 verschillende soorten voor de haag. Kies bij voorkeur inheemse soorten, want die bieden meer voedsel aan inheemse dieren. Welke soorten voor jouw tuin geschikt zijn hangt van veel factoren af (bodemsoort, waterstand, bezonning, etc.). Laat je adviseren, bijvoorbeeld in een tuincentrum.

Idee: Snoepmuur

Een muur of schutting is ook een prima plek om fruitklimmers tegenaan te laten groeien. Druif, framboos, braam en de nog wat onbekende gojibes moeten omhoog geholpen worden, en vragen wat meer onderhoud, maar je kunt er heerlijk van snoepen!

Begroeide hekjes

In plaats van een haag kan ook een groene erfafscheiding gemaakt worden door klimplanten te laten groeien tegen een hek of rek. Klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

Klimplanten met bloemen, zoals de blauwe regen, of klimplanten die vruchten geven, zoals bramen, bessen of druiven verhogen de biodiversiteit doordat ze voedsel bieden aan vele soorten.

Wist je dat… er ook kant en klare heggen te verkrijgen zijn?

Meer over groene erfafscheidingen vind je hier: 
https://www.huisjeboompjebeter.nl/acties/hagen/

2. Boomtuintje onder de bomen in de straat

Boomspiegels zijn de stukjes grond rondom bomen in de straat. Met planten of bloemen fleur je deze boomspiegels op eenvoudig op. Meestal kan je dat zonder toestemming van de gemeente doen. De regels zijn wel overal anders. Op de website van je gemeente vind je vaak meer informatie.

Aan de slag:

  1. Verwijder het onkruid rondom de boom; 
  2. Plant de bollen of planten;
  3. Geef de planten in de zomer regelmatig water.

Wil je weten wat je beste kunt planten? Lees dan deze blogs:

3. Maak van je gevel een tuin 

Wist je dat je de eerste rij stoeptegels vanaf je gevel mag weghalen om er bloemen en planten in te zetten?

Aan de slag:

  1. Verwijder een rij tegels langs de gevel.
  2. Maak een rand door de tegels rechtop te zetten
  3. Schep het zand voorzichtig weg tot zo’n 30 á 40 cm diep.
  4. Vul het gat met 2/3 potgrond en 1/3 compost en plaats de planten.

Subsidie voor geveltuinen: In sommige gemeenten zijn er subsidiepotjes. De gemeente Leiden bijvoorbeeld zorgt voor gratis aanleg van plantvakken. Ook krijg je daar subsidie op de plantpakketten! 

Klimplanten 

Ook klimplanten dragen hun steentje bij aan het leefklimaat van de stad. Groene gevels dempen geluiden, verlagen de zomertemperatuur en verbeteren de luchtkwaliteit. Van diverse klimplanten, waaronder Hedera (Klimop: Niet spectaculair, wel sterk, wintergroen en betrouwbaar) Pyracantha (vuurdoorn) en Fallopia baldschuanica (bruidsluier), is bekend dat het blad fijn stof afvangt, stikstofdioxide absorbeert en de ozonconcentratie verlaagt. De bloemen van onder meer Clematis vitalba (bosrank) en Lonicera (kamperfoelie) lokken bijen en vlinders. Voor vogels zijn klimplanten goede schuil- en nestplaatsen.

Voorbeelden:

Hedera (klimop),  Pyracantha (vuurdoorn), Fallopia baldschuanica (bruidsluier), Clematis vitalba (bosrank), Wisteria (blauwe regen), Rosa (klimrozen en ramblers), Lonicera (kamperfoelie), Hydrangea anomala (klimhortensia), Parthenocissus (wilde wingerd).

Tags

biodiversiteit, bloembollen, boom, creativiteit, dieren, geluk, gemeente, groen, groen adopteren, klimplant, leefbaarheidsbudget, natuur, straat, subsidie, tuin


You may also like

Groen is geen kostenpost

Groen is geen kostenpost
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>